Hoe verloopt de aansluiting?

Hoe verloopt de aansluiting?

21/12/2022 - 13:10

Wanneer u een nieuwe woning op het elektriciteitsnet wilt aansluiten, heeft u de keuze tussen een eenfasige en een driefasige aansluiting. Wat houden beide opties in? En is het ene beter dan het andere?

 

Eenfasige aansluiting 

De meeste (oudere) woningen in ons land beschikken over een eenfasige of monofase aansluiting met een intensiteit van 40 Ampère. Zo'n aansluiting bestaat uit twee koperdraden met een wisselspanning van 230 V, en is geschikt voor een maximumvermogen van 9,2 kvA. 

Driefasige aansluiting 

Een driefasige aansluiting kan twee vormen aannemen. Ofwel zijn er drie koperdraden met een wisselspanning van 230 V, ofwel vier koperdraden met een wisselspanning van 230 V tussen elke draad en 400 V tussen elk paar fasedraden. Het maximumvermogen is afhankelijk van het aantal ampère. 

Wat is de beste keuze? 

Voor een standaardwoning is een eenfasige aansluiting zeker voldoende. Komen er toestellen of installaties in uw woning die een groot vermogen nodig hebben, zoals een laadpaal, warmtepomp of zonnepanelen? Dan is een driefasige aansluiting een beter idee. 
Weet wel dat een driefasige aansluiting iets duurder is. Bent u niet zeker of die investering wel nodig is? Dan kunt u er ook voor kiezen om deze kost voorlopig uit te stellen en in een later stadium uw installatie te verzwaren. Zo hoeft u nu nog geen definitieve keuze te maken.