Verdeelkast

Verdeelkast
Het hart van mijn elektrische installatie

DIY Verdeelkast

De voorbekabelde kast is ideaal voor een kleine residentiële installatie of als uitbreiding op je huidige installatie. In de voorbekabelde kast zitten al een aantal modules. Je hoeft enkel nog de juiste kringen aan te sluiten op de daarvoor voorziene automaten en differentieelschakelaar. In de kast is ook ruimte voorzien om eventueel nog enkele modules bij te plaatsen wanneer je je huis verder uitbreidt.

Voorbekabelde kast
voorbekabelde kast
 1. PE (aarding)
 2. L (fase) rood
 3. N (nulleider) blauw
 4. Aardingsklemmenblok inbegrepen
 5. Hoofddifferentieelbeveiliging (300 mA)
 6.  Automaten 20 A
  - Contactdozen/Verlichting
  - Minimum kabeldoorsnee: 2,5 mm2
 7. Automaat 16 A
  - Verlichting
  - Minimum kabeldoorsnede: 1,5 mm2
 8. Differentieelbeveiliging voor vochtige ruimtes (30 mA)
 9. Reserve 7 modules
 10. Aansluitrail voor uitbreiding

 

De kleinere voorbekabelde kast is uitgerust met 1 differentieelschakelaar en 3 automaten. Naast deze componenten is er nog voldoende plaats voor 9 extra modules. Deze kast is ideaal om je bestaande elektrische installatie verder uit te breiden.

klein verdeelkast

Ik stel zelf mijn kast samen

 1. Tel het totaal aantal modules
  De grootte van je verdeelkast hangt af van het aantal apparaten dat je moet installeren en hoeveel plaatsen deze innemen. Deze verdeelkasten zijn ook verkrijgbaar in waterdichte uitvoering.
 2. Bepaal de grootte van je kast
  Voorzie een reserve van 20 tot 30 % voor toekomstige uitbreidingen
ik stel zelf mijn kast samen

 

ik stel zelf mijn kast samen

Ik kies mijn modules

De apparaten van Legrand zijn "modulair".
Ze hebben standaard afmetingen en kunnen allen op dezelfde manier op de rails van uw verdeelkast worden bevestigd. Alleen de breedte verschilt, deze wordt gemeten in aantal modules.

Alle apparaten zijn voorzien van een etikethouder voor hun identificatie, en een duidelijke en volledige aanduiding van hun kenmerken.

ik kies mijn modules

 

Kringbeveiligingsapparaten

Om oververhitting te vermijden en brandgevaar te voorkomen, moet de stroomsterkte die door de draden gaat, worden beperkt op basis van hun doorsnede in mm2. Deze functie wordt verzekerd door automaten of zekeringen van het juiste kaliber die aan het begin van elke kring worden geïnstalleerd, bv.: 1 automaten van 20 A voor een kring met 8 contactdozen met een geleider van 2,5 mm2 doorsnede.

Kringbeveiligingsapparaten

Advies van Legrand

Met de automaten moet je geen zekering vervangen na een storing, het volstaat de hendel (met markering O/I), die de toestand van de kring aanduidt, opnieuw te spannen. De apparaten zijn voorzien van een etikethouder voor een individuele en duidelijke identificatie van elke kring.

Persoonsbeveiligingsapparaten

Alle differentieelschakelaars (met een gevoeligheid van 30 mA en 300 mA), in combinatie met de aarding, detecteren stroomlekken die zijn toe te schrijven aan isolatiefouten en voorkomen elk risico op elektrocutie door onmiddelijk de voeding van de betreffende kring te verbreken. Een differentieelschakelaar met een gevoeligheid van tenminste 300 mA moet in het begin van de installatie aangebracht worden.

Differentieelschakelaars van 30 mA garanderen bovendien een zeer doeltreffende extra beveiliging door bij toevallige aanraking van een spanningvoerende draad door een persoon, onmiddellijk de stroom te verbreken; hun aanwezigheid is verplicht voor alle kringen, toegelaten in badkamers en de kringen voor het aansluiten van wasmachines.

Persoonsbeveiligingsapparaten

 

Bliksembeveiligingsapparaten

De netoverspanningsbeveiliging en de telefoonoverspanningsbeveiliging beschermen jouw gevoelige apparatuur tegen de gevolgen van blikseminslag: één inslag kan al genoeg zijn om deze te beschadigen, ook in zelden getroffen gebieden.

Bliksembeveiliging

 

Verbruiksbeheer apparaten

Dag-/ nachtschakelaar

Dag-/ nachtschakelaar

Als u een tellerkast met nachttarief hebt, schakelt de dag-/nachtschakelaar uw waterwarmer automatisch in tijdens de periodes met verlaagd tarief.

Programmeerbare schakelklok

Programmeerbare schakelklok

Hiermee kunt u de bedrijfstijden van uw apparaten instellen (bijvoorbeeld wasmachine, droogkast, verwarming ...)


 

Verlichtingsbeheerapparaten

Afstandsschakelaar of teleruptor

Afstandsschakelaar of teleruptor

Hiermee kan dezelfde verlichting via verschillende drukknoppen op verschillende plaatsen worden aangestoken en gedoofd. Deze wordt aanbevolen vanaf 3 bedieningen.

Afstandsdimmer

Afstandsdimmer

Hiermee kunnen een of meerdere lichtpunten worden ontstoken, gedoofd en gedimd via drukknoppen op verschillende plaatsen in de woning.

Tijdrelais

Tijdrelais

Hiermee kan de verlichting van een slechts kort bezochte ruimte of vertrek (kelder, garage ...) worden ontstoken met een drukknop en automatisch worden gedoofd. De tijdsduur is instelbaar van 30 seconden tot 10 minuten.

Schemerschakelaar

Schemerschakelaar

Hiermee kan, via een buiten geplaatste fotoelektrische cel, een verlichting automatisch worden ingeschakeld bij het vallen van de avond en gedoofd bij dageraad.