Dit zijn de aandachtspunten bij zonnepanelen

Dit zijn de aandachtspunten bij zonnepanelen

22/09/2022 - 10:15

Heeft u plannen om zonnepanelen te plaatsen? Dan moet u rekening houden met een aantal voorschriften om de PV-panelen aan te sluiten op uw elektrische installatie. Een kort overzicht van de voornaamste regels vindt u hier.

Zelf zonnepanelen plaatsen: mag dat?

Wettelijk gezien is het perfect toegelaten om zelf zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld via een doe-het-zelfpakket. Ook dan heeft u recht op premies én u kunt flink besparen op de installatiekosten. Weet wel dat de plaatsing van zonnepanelen om specifieke kennis vraagt. Het kan interessant zijn om een korte opleiding te volgen, onder begeleiding van een ervaren installateur.

Vermogen van omvormer

Een zonnepaneleninstallatie bestaat altijd uit dezelfde onderdelen: de zonnepanelen, de draagstructuur, een omvormer en de nodige bekabeling. Het is het vermogen van de omvormer dat bepaalt hoeveel panelen u maximaal kunt plaatsen.

Een omvormer is noodzakelijk om de opgewekte gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, zodat de energie ook effectief bruikbaar is voor uw elektrische toestellen. In België zijn er enkele wettelijke beperkingen op het maximale vermogen van een omvormer:

  • Heeft u een enkelfasige aansluiting? Houd dan rekening met een maximaal vermogen van 5.000 watt voor uw omvormer(s).

    Heeft u meer zonnepanelen nodig dan er mogelijk zijn bij een enkelfasige aansluiting? Dan kunt u overwegen om uw elektrische aansluiting te laten verzwaren. Vraag hiervoor meer informatie bij uw netbeheerder.
     
  • Heeft u een driefasige aansluiting? In dit geval mag het totale vermogen maximaal 10.000 watt bedragen, met maximaal 5.000 watt per fase.

    Het vermogen van de omvormer is idealiter ongeveer 10% kleiner tot 10% groter dan het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek.

  • Aandachtspunten bij de aansluiting

    Bij elke wijziging aan of uitbreiding van uw elektrische installatie moet er opnieuw een elektrische keuring plaatsvinden. Om te vermijden dat uw elektrische installatie wordt afgekeurd na de aansluiting van uw zonnepanelen, moet u bij de plaatsing letten op het volgende:

  • Zorg dat de installatie is uitgevoerd volgens het aangepaste eendraadschema.
  • Sluit de panelen aan via een aparte stroomkring.
  • Voorzie minstens één differentieelschakelaar van 300 mA (type A).
  • Besteed aandacht aan de correcte plaatsing van gelijkstroomgeleiders, wisselstroomgeleiders en beschermingsgeleiders.
  • Voorzie waarschuwingsborden met de meldingen "Niet ontkoppelen onder stroom" en "Elektrische installatie permanent onder spanning".


  •  

    Keuring van uw zonnepaneleninstallatie

    De keurder zal de installatie aan een visuele controle onderwerpen, alsook een aantal metingen en tests uitvoeren. Zorg dat de volledige installatie toegankelijk is tijdens de keuring en dat u over de nodige informatie en documenten beschikt:

  • Elektrische schema's in 3 exemplaren
  • De EAN-code van uw elektrische aansluiting
  • De kenmerken van de installatie (nominale spanning, nominale stroom)
  • Documenten die de veiligheid aantonen van de zonnepaneleninstallatie (gebruikshandleiding van de installatie, veiligheidsvoorschriften bij reparatie of onderhoud, technische referenties en kenmerken van het gebruikte materiaal)


  •  

    Plan de keuring van uw zonnepanelen ten slotte tijdig in: het is belangrijk dat dit gebeurt vóór u de zonnepanelen in gebruik neemt.