Wat houdt een elektriciteitsplan in?
05/08/2022 - 11:40
Een nieuwe of gewijzigde elektrische installatie in uw woning moet u verplicht laten keuren door een erkend controleorganisme. Wordt een installatie afgekeurd, dan is dat in veel gevallen te wijten aan het ontbreken van een elektriciteitsplan. Ontdek hier wat zo'n plan precies inhoudt en hoe u eraan begint.
Zo ziet een elektriciteitsplan eruit
Een elektriciteitsplan of elektriciteitsschema is, naast het keuringsattest, het belangrijkste document van uw elektrisch dossier. Het bestaat uit twee technische tekeningen:
- Een eendraadschema
- Een situatieschets
Samen geven de schema's weer hoe de elektrische installatie in uw woning is opgebouwd. Ze bestaan uit letters, nummers en symbolen die universeel gebruikt worden, zodat iedereen de schema's op dezelfde manier interpreteert. De symbolen zijn bepaald in overeenstemming met het A.R.E.I.
Wat is een eendraadschema?
Het eendraadschema is een schematische weergave van alle elektrische elementen van de installatie:
- de zekering- of verdeelkast
- kabels en leidingen
- aftakkingen
- schakelaars, stopcontacten, lichtpunten en aftakdozen
- aanvullende informatie: leidingtypes, kenmerken van differentieelschakelaars, het aantal elektrische geleiders, etc.
Elke stroombaan krijgt een letter, die ook terug te vinden is in de verdeelkast bij de bijbehorende zekering. Daarnaast krijgt ieder aftakpunt van een stroombaan een cijfer. Alle overige elementen, zoals bijvoorbeeld de stopcontacten en lichtpunten, worden aangeduid met een symbool.
Zelf een eendraadschema maken
Zelf een eendraadschema maken kan best ingewikkeld zijn, maar het is niet onmogelijk. Dat mag perfect met pen en papier, al bestaat er ook gratis software waarmee u aan de slag kunt.
- Begin met het tekenen van de hoofdbaan (een horizontale lijn) en de verschillende stroombanen (verticale lijnen). Vermeld het aantal ampère bij elke stroombaan.
- Geef elke stroombaan een letter en elk aftakpunt een cijfer. Onthoud dat er maximum 8 aftakkingen per stroombaan kunnen zijn.
- Gebruik voor alle aftakkingen de juiste symbolen.
Let op: bent u niet zeker of u correct te werk bent gegaan? Schakel dan de hulp in van een elektricien. Het is belangrijk dat het eendraadschema juist is opgesteld.
Wat is een situatieschema?
Waar het eendraadschema toont hoe de installatie in elkaar zit, geeft het situatieschema weer op welke plaats de elementen uit het eendraadschema zich bevinden. Ook een aantal vaste toestellen, zoals uw koelkast of wasmachine, staan erop vermeld. Het is dus een soort plattegrond van uw woning die per verdieping wordt opgemaakt. Het situatieschema bevat precies dezelfde symbolen als het eendraadschema.
Zelf een situatieschema maken
Een situatieschema is iets eenvoudiger om zelf te tekenen, zeker als het eendraadschema al is uitgewerkt. U hoeft enkel het grondplan van uw woning er nog bij te nemen. Op basis daarvan kunt u alle elektrische aansluitingen aanduiden.
Waarom heeft u een elektriciteitsplan nodig?
Dat het elektriciteitsplan verplicht is bij de elektrische keuring van uw installatie, is niet de enige reden waarom u het best zorgvuldig bewaart. Bij een elektrische panne helpt een elektriciteitsplan immers ook om te weten welke stroomgroep u moet uitschakelen.
Daarnaast vertelt het eendraadschema u precies hoeveel ampère elke stroomgroep aankan en waar de leidingen of kabels zich bevinden. Dit is belangrijke informatie bij de installatie van nieuwe elektrische apparaten of bij latere verbouwingen. Een elektriciteitsplan is dus een waardevol document voor uzelf én toekomstige eigenaars van uw woning.
Zelf aan de slag met uw elektrische installatie? Volg deze 7 stappen.