Zelf elektriciteit leggen in 7 stappen
02/06/2022 - 17:47
Overweegt u om zelf elektriciteit te leggen in uw woning? Dan is grondig researchen de eerste stap. Want ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Maar welke stappen komen daar nog meer bij kijken? Deze leidraad helpt u op weg.
1. Een grond- en lichtplan opstellen
Allereerst is het belangrijk om te weten wat uw noden in uw woning zijn. Hoeveel stopcontacten, schakelaars en lichtpunten wilt u voorzien? Waar komen de aansluitingen van toestellen zoals uw dampkap, cv-ketel en ventilatiesysteem? Denk ook aan zaken die misschien minder voor de hand liggen, zoals rookmelders of elektrische rolluiken.
Breng vervolgens met een grond- en lichtplan alle elektrische voorzieningen in kaart. Ga na of u niks vergeten bent: ontdek hier de ideale uitrusting voor elke ruimte.
2. Klassieke installatie of domotica?
Een klassieke installatie is de meest budgetvriendelijke manier om elektriciteit in uw woning te leggen. Anderzijds kan een domoticasysteem een grote meerwaarde zijn voor uw comfort en energiefactuur, al hangt daar wel een prijskaartje aan vast. De keuze voor één van beide systemen is bepalend voor de bekabeling van uw installatie. Denk dus op voorhand goed na welk systeem het best bij u past.
U kunt in uw woning met klassieke installatie nog steeds de voordelen van domotica integreren met behulp van Smart Home toepassingen zoals slimme schakelaars of slimme verlichting.
3. Stroom voorzien op de werf
Ook tijdens de werken heeft u stroom nodig, bijvoorbeeld om een slijpschijf of boormachine te kunnen gebruiken. Bij een nieuwbouwwoning, waar nog geen bestaande installatie aanwezig is, vormt een werfkast de oplossing: op die manier kunt u een tijdelijke stroomvoorziening creëren.
4. Slijpen, dozen plaatsen en bekabelen
Nu volgt de eigenlijke plaatsing van de installatie. Teken hiervoor eerst alle sleuven en inbouwdozen af op basis van het grondplan. Slijp vervolgens alles uit, plaats de inbouwdozen en leg de kabels. De kans bestaat dat er in deze fase nog het een en ander wijzigt tegenover het grondplan. Houd deze aanpassingen goed bij: het zal de volgende stap een stuk eenvoudiger maken.
Weet ook dat slijpwerken veel stof met zich meebrengen. Draag daarom altijd een veiligheidsbril en mondmasker. Het kan helpen om telkens met z'n tweeën aan de slag te gaan: terwijl één persoon slijpt, kan de ander het stof opvangen met een bouwstofzuiger. Ook helpt het om de muren te bevochtigen vóór u aan het slijpen gaat, bijvoorbeeld met een plantenspuit.
5. Checken en schema's maken
Klaar? Dubbelcheck of de installatie overeenkomt met het (al dan niet gewijzigde) grondplan. Kijk ook of alle kabels gelabeld zijn en of u nog begrijpt waar elke kabel voor dient. Dit is een cruciale stap: als er nog aanpassingen moeten gebeuren, is dit het moment.
Is de installatie geplaatst zoals u voor ogen had? Dan kunt u overgaan tot het maken van het finale situatieschema en eendraadschema. Deze schema's zijn noodzakelijk voor de keuring van uw elektriciteit. Ook bij stap 6 komen ze goed van pas.
6. Verdeelbord aansluiten en afwerken
Het bekabelen en aansluiten van het verdeelbord is een technisch huzarenstukje. Om fouten te vermijden, schakelt u voor deze stap best de hulp in van een specialist. Eens het verdeelbord is aangesloten, kunt u overgaan tot de afwerking van de schakelaars en stopcontacten.
7. Elektrische keuring aanvragen
Elke nieuwe installatie moet verplicht gekeurd worden door een erkend controleorganisme. Daarbij gaat de keurder na of de installatie veilig en correct geplaatst is, volgens de regels van het A.R.E.I. Vraag de keuring van uw elektriciteit op tijd aan: het kan enkele weken duren voor er een afspraak mogelijk is.
Bent u van plan om de elektriciteit opnieuw te leggen tijdens een (totaal)renovatie? Start dan eerst met een situatieschets van de huidige installatie.