Elektriciteit aansluiten op het net: hoe werkt dat?

Elektriciteit aansluiten op het net: hoe werkt dat?

23/11/2022 - 11:24

Wanneer u een nieuwe elektrische installatie in gebruik wil nemen, moet die worden aangesloten door de netbeheerder. Pas dan kunt u effectief elektriciteit van het net halen. Lees hier wat u moet weten om de aansluiting aan te vragen.

Welke aansluiting nodig?

Bij de aanvraag heeft u de keuze tussen een eenfasige en een driefasige aansluiting. Welke aansluiting u nodig heeft, hangt af van uw toekomstige elektriciteitsverbruik. Bij de meeste gezinswoningen volstaat een eenfasige aansluiting.

Plaatst u veel en zware toestellen in huis? Of overweegt u om zonnepanelen of laadpaal voor een elektrische wagen te installeren? Dan is een driefasige aansluiting aangewezen. Let wel: deze optie is duurder. Indien nodig kunt u later uw elektrische installatie verzwaren, maar dat brengt natuurlijk ook kosten met zich mee.

Wie is de netbeheerder?

Bij welke netbeheerder u moet aankloppen, wordt bepaald door de locatie van uw woning:

U kunt de aanvraag bij alle netbeheerders online indienen. Wanneer de aanvraag is afgerond, koppelt de netbeheerder terug met een offerte.

Wat moet u voorbereiden voor de aansluiting van uw elektriciteit?

Om de aansluiting goed te laten verlopen, moet er op voorhand een energiebocht en aansluitplaat voorzien zijn. Meestal brengt de aannemer dit in orde, maar u kunt dit ook zelf doen.

Daarnaast beschikt u best over deze gegevens wanneer u de aanvraag start:

  • Een grondplan en foto's van de ruimte waar de elektriciteitsmeter zal komen
  • Een inplantingsplan
  • De afstand van de gevel tot de rooilijn

Wanneer elektriciteitsaansluiting aanvragen?

Wacht niet te lang om uw aanvraag in te dienen. Er kan een behoorlijke wachttijd zijn. Tip: wellicht moet u voor de werken aan uw woning al een voorlopige aansluiting regelen. U kunt dan ook al de definitieve aansluiting aanvragen.

Wat na de aanvraag?

Nadat de offerte aanvaard is, zal de netbeheerder een datum voorstellen voor de aansluiting en u de EAN-code voor uw meter bezorgen. Zo kunt u alvast een energiecontract aanvragen, nog voor de aansluiting gebeurd is.

Tot slot moet er nog een elektrische keuring plaatsvinden. Is uw installatie goedgekeurd? Dan kunt u elektriciteit afnemen van het net!