Moet ik mijn elektrische installatie verzwaren?

Moet ik mijn elektrische installatie verzwaren?

18/10/2022 - 15:08

Heeft u onlangs geïnvesteerd in een laadpaal, zonnepanelen of andere zware elektrische apparaten? Dan zult u op piekmomenten misschien méér elektriciteit verbruiken dan uw aansluiting momenteel kan leveren. In dat geval is het noodzakelijk om uw elektrische installatie te verzwaren.

Wanneer verzwaren?

Bij de aankoop van zware elektrische apparaten is het mogelijk dat de stroom die het net kan leveren niet langer voldoet aan de energiebehoeften van uw gezin en/of woning. Dat zal niet snel gebeuren bij de aankoop van een extra vaatwasser of tv, maar wel bij een jacuzzi, sauna, warmtepomp ...

Om dat probleem op te lossen, moet u overschakelen van een eenfasige naar een driefasige aansluiting. Driefasige systemen kunnen immers een groter vermogen aan. Zo weet u of u uw elektriciteit moet verzwaren:

  1. Ga na wat het huidige vermogen is van uw aansluiting. De meeste huishoudens in ons land hebben een eenfasige aansluiting en een maximumvermogen van 9,2 kVA.
  2. Bereken de stroomspanning van alle elektrische apparaten die u op hetzelfde moment gebruikt. Vermenigvuldig dit getal met de stroomsterkte (230 V bij een eenfasige aansluiting) en deel het door 1000.
  3. U kent nu het aantal kVA dat u verbruikt op piekmomenten. Is dit getal hoger dan het maximumvermogen van uw aansluiting? Dan volstaat uw huidige aansluiting niet.

Waarom belangrijk?

Als het aansluitingsvermogen van uw netwerk lager is dan uw verbruik op piekmomenten, brengt dit de veiligheid van u en uw huisgenoten in het gedrang. In het meest gunstige scenario kunnen uw zekeringen springen en krijgt u te maken met een stroompanne. In andere gevallen kan er brand uitbreken. Controleer dus altijd uw piekvermogen voor u zware elektrische apparatuur aansluit.

Hoe verzwaren?

Uw elektrische installatie verzwaren is niet iets dat u zelf kunt doen. Daarvoor moet u bij de netbeheerder zijn. Zo gaat u te werk:

  1. Vraag de verzwaring aan bij uw netbeheerder. Let wel: een verzwaring is niet altijd mogelijk. Is dat wel het geval, dan bezorgt de netbeheerder u een offerte.
  2. Bereid de elektriciteitskast voor op de verzwaring. Om over te schakelen naar een driefasige aansluiting, zijn er aanpassingen nodig aan uw elektriciteitskast. Schakel daarvoor de hulp in van een erkend elektricien. Zo vermijdt u dat uw elektriciteit wordt afgekeurd.
  3. Laat de elektriciteit (opnieuw) keuren. Bij een grondige aanpassing aan uw elektrische installatie is een keuring door een erkend keuringsorganisme verplicht.
  4. Breng de netbeheerder op de hoogte. Is uw installatie conform en heeft u een positief keuringsverslag ontvangen? Dan kan de netbeheerder de verzwaring van uw installatie uitvoeren.

Verzwaren vs. uitbreiden

Het is niet zo dat een verzwaring altijd aan de orde is zodra u een laadpaal, zonnepanelen of bijkomende woonruimte voorziet. Soms volstaat het om uw elektrische installatie uit te breiden met extra stroomkringen.

Een aanpassing als deze is minder ingrijpend: er zijn dan enkel nieuwe zekeringen en kalibreerelementen nodig in de elektriciteitskast. U hoeft de netbeheerder ook niet op de hoogte te brengen. Wel is een keuring ook in dit geval noodzakelijk. Zo is uw volledige installatie gekeurd en hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele veiligheidsrisico's.