9 basistools bij elektriciteitswerken

9 basistools bij elektriciteitswerken

03/11/2022 - 11:01

Wie zelf aan de slag gaat met elektriciteit, merkt al snel dat daar heel wat gereedschap bij komt kijken. Wel zult u sommige tools vaker nodig hebben dan andere. Welk materiaal legt u best boven in uw gereedschapskist?

1. Spanningstester

Denk altijd eerst aan uw eigen veiligheid. Een spanningstester is daarbij cruciaal: zo dubbelcheckt u of er geen spanning op de stroomkring zit, nadat u de stroom al heeft uitgeschakeld. Gebruik bij voorkeur een contactloze spanningstester, die niet in aanraking komt met de draad of het stopcontact.

2. Isolatietape

Ook belangrijk voor uw veiligheid: isolatietape. Met deze tape kunt u koperdraad (voorlopig) afdekken, zodat u contact vermijdt tijdens de werken.

3. Multimeter

Met een multimeter kunt u elektrische grootheden meten, zoals spanning, stroom en weerstand. Multimeters worden opgedeeld in 4 categorieën die aangeven waarvoor het toestel geschikt is.

4. Geïsoleerde schroevendraaier

Ook bij elektriciteitswerken zult u regelmatig zaken los of vast moeten schroeven. Let wel: gebruik altijd geïsoleerde schroevendraaiers. Die herkent u aan het VDE-keurmerk op het handvat.

5. Striptang

Om de behuizing van draden te verwijderen, is een striptang elementair. Sommige tangen hebben meerdere inkepingen, zodat u vlot kunt werken met verschillende draaddiktes.

6. Punttang

Een punttang laat toe om draden eenvoudig te plooien, waarna u ze gemakkelijker kunt bevestigen. Werkt u met draden die moeilijk te bereiken zijn? Gebruik dan een telefoontang in de plaats.

7. Breekmes

Een breekmes komt goed van pas om flexibele voorbedrade buizen in te korten. Zorg wel dat u enkel de behuizing doormidden snijdt. Dat doet u door de buis eerst te plooien en vervolgens een kleine inkeping te maken.

8. Buizensnijder

Pvc-buizen snijden doet u vlot en veilig met een buizensnijder. Heeft u geen buizensnijder? Gebruik dan een ijzerzaag, maar let op: pvc-buizen zijn glad, dus ga voorzichtig te werk.

9. Circuitzoeker

Wilt u snel een circuit opsporen? Hou dan altijd een circuitzoeker bij de hand. Steek de zender gewoon in het stopcontact en laat de detector zijn werk doen.

Klaar om zelf aan de slag te gaan met uw elektriciteitsinstallatie? Ga te werk volgens deze 7 stappen.