Elektriciteit in de badkamer: 5 aandachtspunten

Elektriciteit in de badkamer: 5 aandachtspunten

29/03/2022 - 15:12

Wie zelf elektriciteit wil plaatsen in de badkamer, merkt al snel dat daar meer bij komt kijken dan pakweg de woonkamer of bureauruimte. Met goede reden: de badkamer is wellicht de vochtigste ruimte in uw woning, en dat brengt een aantal aandachtspunten met zich mee. Lees hier wat het A.R.E.I. daarover zegt en ontdek 5 dingen die u zeker moet weten voor u eraan begint.

Wat zegt het A.R.E.I.?

Het A.R.E.I. omvat alle wettelijke voorschriften voor elektrische installaties die na 1 oktober 1981 geplaatst zijn. Dat betekent dat u leidingen en toestellen niet zomaar kunt plaatsen: om uw veiligheid te beschermen, tekent het A.R.E.I. de krijtlijnen uit.

Voor de badkamer is het A.R.E.I. extra streng. Het reglement deelt de ruimte op in 4 beveiligingsvolumes, waar telkens andere regels gelden:

  • Volume 0: het volume van de badkuip of douche
  • Volume 1: het volume boven de badkuip of douche, tot een hoogte van 2,25 m
  • Volume 2: het volume tot 60 cm verder dan volume 1, tot een hoogte van 2,25 m
  • Volume 3: het volume tot 2,40 m verder dan volume 2, tot een hoogte van 2,25 m
  • 5 aandachtspunten in de badkamer

    1. Voorzie een differentieelschakelaar

    Een badkamer moet een apart elektriciteitscircuit krijgen, dat beveiligd is door een differentieelschakelaar van 30 mA. Dat geldt ook voor het stroomcircuit dat zich buiten of in andere vochtige ruimtes bevindt. Bij kortsluiting of stroomverlies sluit een differentieelschakelaar de stroomvoorziening automatisch af.

    2. Controleer de IP-waarde van verlichting

    Niet elke spot of lamp is geschikt voor uw badkamer. Controleer altijd eerst de IP-beschermingsgraad: deze waarde geeft aan hoe goed het toestel beschermd is tegen indringend water. In volumes 1 en 2 moet die waarde minstens IPX4 (spatwaterdicht) zijn. In volume 3 volstaat IPX1 (bescherming tegen druppelend water).

    3. Plaats stopcontacten enkel in volumes 2 en 3

    Het A.R.E.I. verbiedt stopcontacten in volumes 0 en 1. In volumes 2 en 3 zijn er geen beperkingen, zolang de stopcontacten zijn aangesloten op een differentieelschakelaar van 10 mA en gevoed worden op lage spanning. Voor de wastafel zijn er geen veiligheidsvoorschriften. Wel is het gangbaar om een afstand van minstens 60 cm tussen kraan en stopcontact te voorzien. Weet ook dat alle stopcontacten die u buiten plaatst, afgedekt moeten zijn.

    4. Beperk het aantal schakelaars

    Schakelaars zijn, net als stopcontacten, pas toegelaten vanaf volume 2. Ook moeten ze spatwaterdicht zijn (IPX4) en zich minstens 1,60 m boven de vloer bevinden. Nog beter is om ze een plekje te geven buiten de badkamer: dit is de beste manier om contact met natte of vochtige handen te vermijden.

    5. Zorg dat toestellen geaard zijn

    Alle metalen onderdelen in de badkamer (of andere vochtige ruimtes) moeten voorzien zijn van aardingslussen. Denk aan uw badkamerradiator, metalen badkuip, wasmachine ... Zo vermijdt u dat toestellen onder spanning tot elektrocutie kunnen leiden.

    Laten keuren of niet?

    Een nieuwe of grondig gerenoveerde elektrische installatie moet altijd gekeurd worden door een erkend keuringsorganisme. Bij kleine wijzigingen, die geen impact hebben op de elektriciteitsinstallatie van uw woning, is dat niet verplicht. Maar dat maakt de regels van het A.R.E.I. niet minder belangrijk: in de badkamer is het risico op brand of elektrocutie het grootst. Hou dus zeker rekening met de veiligheidsvoorschriften.

    Benieuwd wat het A.R.E.I. nog meer voorschrijft? Lees meer over de hoofdpunten en ons advies.