DLP-wandgoot installeren: stappenplan

DLP-wandgoot installeren: stappenplan

Bent u op zoek naar een makkelijke oplossing om lichtpunten, contactdozen en schakelaars toe te voegen in uw woning? Met behulp van wandgoten bouwt u uw elektrische installatie verder uit zonder kap- of breekwerk en andere rompslomp zoals het afdekken van meubels en het slijpen van sleuven. De DLP-wandgoot is geschikt voor een groot aantal kabels en is compatibel met Mosaic schakelmateriaal. U sluit het aan op uw bestaande elektrische installatie en breidt het achteraf eenvoudig uit.

Benodigdheden

 • Kabelgoten met toebehoren
 • Stugge elektriciteitskabel
 • Schroeven en pluggen of montagelijm
 • Boormachine
 • Schroevendraaier
 • Kniptang
 • Striptang
 • Ijzerzaag of andere zaag met fijne tanden
 • Potlood, meter en waterpas

 

Stap 1: bepaal het aftakpunt

Kies een aftakpunt dicht bij de plaats waar u een extra elektriciteitspunt wenst. Een bestaand stopcontact is hiervoor ideaal. Let wel op dat u niet te veel elektrische punten op dezelfde kring plaatst. Lees hier alles over in het AREI. Raadpleeg indien nodig het elektrisch schema van uw woning.

Bij elektriciteit in opbouw gebruikt u best XVB-kabels. De dikte speelt hier een belangrijke rol. Kies bij verlichting voor een kabeldikte van min. 1,5mm². Voor stopcontacten dient u minstens een kabeldikte van 2,5mm² te voorzien.

Stappenplan

 

Stap 2: vind het juiste materiaal

Voordat u de aankopen doet, maakt u best op voorhand een schets van de ruimte met de weg die de goten zullen volgen en welk soort mechanismen (Soluclips) u zal nodig hebben. Deze Soluclips beschermen tegen lostrekken en zorgen voor een mooie overgang tussen het schakelmateriaal en het deksel.

Om makkelijk het juiste materiaal terug te vinden in de winkel werken we met een kleurencode. Producten met eenzelfde kleuraanduiding zijn steeds compatibel met elkaar. Kies de wandgoot met de juiste breedte en kijk vervolgens welke kleurencode op de verpakking vermeld staat. Bij de schakelaars, stopcontacten en accessoires zoekt u vervolgens naar de producten met dezelfde kleuraanduiding.


 

Stap 3: monteer de rechte stukken, buitenhoek en binnenhoek

 1. Teken en meet goed af waar u de kabelgoot wenst. Start met de rechte stukken en snij de goten op maat aan de hand van een ijzerzaag. Neem vervolgens het deksel van de goot.
 2. Monteer het basisprofiel door deze met schroeven vast te zetten of met lijm te fixeren. Bij gebruik van schroeven dient u eerst de gaten te boren. Het stof dat vrijkomt kunt u makkelijk opvangen met een stofzuiger.
 3. Wilt u een aftakking naar boven of onder maken die haaks op de horizontale goot staat? Gebruik daarvoor een T-stuk alvorens de wandgoot aan de muur te monteren. Plaats 2 goten loodrecht op elkaar zodat er geen doorgang van kabels meer mogelijk is. Snij daarom een stuk van de zijwand van de horizontale goot.
 4. Stop na het boren pluggen in de boorgaten en schroef vervolgens de wandgoten vast aan de muur. Maak gebruik van een waterpas zodat de goten mooi recht tegen de muur bevestigd worden.
 5. Ga verder met de buitenhoek. Zaag de goot op maat en plaats hem tot op de hoeken van de muur.
 6. Nu is het de beurt aan de binnenhoek. De eerste goot plaatst u tot tegen de aanliggende muur in de hoek. De tweede goot op de aanliggende muur legt u tot aan de eerste goot zodat ze elkaar in de hoek raken. Zaag de goot eventueel op maat.

TIP: Gebruik bij stap 4 enkele houten blokjes van gelijke hoogte die u onder de wandgoot kan plaatsen. Zo kunt u gemakkelijker boren en bent u zeker dat de kabelgoten waterpas gemonteerd worden. Doe dit voor het volledige traject van de elektriciteitsleiding.

Bevestiging van de kabelgoot op hoogte

 

Stap 4: plaats de hoek

Een platte hoek wordt gebruikt om binnen hetzelfde vlak een hoek van 90° te maken, bv. bij een deuromlijsting. Plaats de goten onder een hoek van 90° zoals op de afbeelding. Plaats het tussenstuk om de goten te verbinden.

Hoeken installeren in de kabelgoot

 

Stap 5: leg de bedrading en plaats het schakelmateriaal

Leg de correcte bekabeling van het aftakpunt doorheen de goten tot aan de mechanismen. Zorg ervoor dat u de juiste mechanismen gebruikt en controleer of uw bekabeling voldoet aan de regelgeving van het AREI.

Een kabel aftakken kunt u doen via een aftakking van een bestaand stopcontact. Als de kabels tussen de stopcontacten gelegd zijn, sluit u het geheel aan op de voedingsdraad. Dat doet u door de draden via een bevestigingsklem met elkaar te verbinden.

Daarna start u met het plaatsen van het schakelmateriaal. De Mosaic stopcontacten zijn speciaal ontworpen om in de kabelgoten te plaatsen. Ze zijn voorzien van laterale aansluitklemmen voor een eenvoudige installatie.

 1. Bepaal waar u de stopcontacten en schakelaars wilt plaatsen in de goot
 2. Neem de kabeldraad en verwijder de mantel met een mes. Daarna kunt u met een striptang het koper bloodleggen
 3. Verbind de stopcontacten met elkaar via de zijdelingse aansluitingen. De aardingsdraad (geel/groen) verbindt u met de groene klem. De nuldraad (blauw) en fasedraad (bruin) verbindt u met de grijze klemmen
 4. Klik vervolgens de schakelaars en stopcontacten in de kabelgoot
Bedrading van de DLP kabelgoot

 

Stap 6: plaats de deksels

 1. Plaats de deksels op de rechte stukken. Snij ze op de correcte lengte af, bij voorkeur met een ijzerzaag. Klik ze op de rechte basisstukken tot tegen de mechanismen (Soluclip) en verwijder vervolgens de beschermingsfolie. Klik de Soluclips links en rechts van het mechanisme vast (90° draaien en inklikken)
 2. Ga verder met de deksels van de binnenhoek. Bij een hoek van 90° kunt u het deksel eenvoudigweg op de hoek klikken. Als de hoek kleiner is dan 90° dient u het deksel kleiner te maken tot de gewenste grootte. U kunt de hoek verschuiven tot de correcte grootte. Snij de resterende stukjes van de binnenhoek eruit en klik het deksel op de goot
 3. Herhaal de voorgaande stap met de buitenhoeken
 4. Plaats het T-stuk op de lijst
Plaats de deksels op de wandgoot

 

Stap 7: verwijder de beschermfolie

Verwijder alle beschermfolie van de goten.

Verwijder alle beschermfolie